Heading

Výživa

Jak připravit zdravé domácí pamlsky pro domácí mazlíčky

MVDr. Zuzana Juřičková
Aktuálně vykonává veterinární praxi v Plzni. Je certifikovaný trenér psů. Zaměřuje se na Dornovu metodu a cvičí obedienci.
Pečení vánočního cukroví neodmyslitelně patří k přípravám na vánoční svátky v každé domácnosti. Celý rok se těšíme, až zase budeme moct zobat různé sladké dobroty, ale co naši čtyřnozí miláčkové? Jak všichni víme, vánoční cukroví pejskům ani kočičkám do misky nepatří, jak jim tedy (nejen) na Vánoce zpestřit jídelníček a umožnit zdravě mlsat? Tipy na zdravé domácí pečené pamlsky se dozvíte v dnešním článku. 

Receptů na pečené psí pamlsky je celá řada, každý může použít to, co jeho chlupáčovi nejvíce chutná a ve fantazii se meze nekladou. Vždy však vybírejte z potravin, které jsou pro psy a kočky vhodné a bezpečné. V dnešním článku najdete tři nejoblíbenější recepty australských ovčáků Dráči a Gumíka.

Tuňákovo-sardinkové

1 konzerva sardinek v oleji

1 konzerva tuňáka v oleji

½ vaničky polotučného měkkého tvarohu

2 najemno nastrouhané mrkve

2 lžičky chia semínek

1 celé vejce

kokosová mouka (cca 2 lžíce)

Všechny suroviny smíchejte dohromady, vzniklou směs můžete dát na plech či do speciálních silikonových formiček určených pro pečení psích pamlsků a vložte do předehřáté trouby, pečeme na cca 150°C 20-30 minut. Čas pečení velmi záleží na velikosti pamlsků, menší pamlsky peču kratší dobu. Po upečení nechávám pamlsky dosušit v rozehřáté vypnuté troubě nebo je možné využít sušičky potravin.

 

Zdravé pamlsky pro psy.

Játrové s ovesnými vločkami

400 g kuřecích jater

3 najemno nastrouhané mrkve

1 kelímek cottage

1 vejce

ovesné vločky (dle konzistence těsta, obvykle dávám 3 lžíce)

Všechny suroviny smíchejte dohromady a dále postupujte jako u předchozího receptu.

 

Bezlepkové piškoty

3 vejce

2-3 lžíce kokosové mouky

Oddělte bílky a žloutky, z bílku vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přilijte trochu vody (cca 2 lžíce) a promíchejte, postupně pomalu přidáváme ke sněhu z bílků žloutky a mouku až vznikne směs, kterou naneseme na plech, já využívám zdobičku na těsto, díky které můžu vytvářet i různé tvary. Pečeme na 150-160°C cca 20 minut.

Při přípravě podomácku vyrobených pamlsků se musí dodržovat hygienické a bezpečnostní opatření, abychom se vyhnuli potenciálním zdravotním rizikům.

 

Důležité upozornění!

U průmyslově vyráběných pamlsků jsou v procesu výroby zahrnuty početné kontroly jako například kontrola nezávadnosti surovin, teplota „při vaření“a sušení pamlsků a také skladování, které má vliv na kvalitu a bezpečnost potravin. Při přípravě podomácku vyrobených pamlsků se musí dodržovat hygienické a bezpečnostní opatření, abychom se vyhnuli potenciálním zdravotním rizikům. Věnujte prosím zvýšenou pozornost následujícím doporučením:

·      Potraviny na přípravu pamlsků musí být zdravotně nezávadné a správně uskladněny.

·      Při přípravě dbejte na hygienu použitého nádobí a formiček, používejte nádobí vyhrazené pouze pro přípravu psích pamlsků, toto nádobí musí být vždy čisté.

·      Trvanlivost pamlsků se odvíjí od konzistence a stupně upečení/usušení. Čím čerstvější nebo vlhčí pamlsky, tím kratší doba trvanlivosti.

·      Vlhčí neprosušené pamlsky skladujeme v ledničkové teplotě maximálně 4-5 dní. Dobře vysušené pamlsky skladujeme na chladném, suchém místě, v čisté dóze po dobu maximálně 14 dní.

·      Dobře si všímejte jakékoliv změny barvy, vůně nebo konzistence pamlsků, které mohou indikovat zkažení či kontaminaci bakteriemi a plísněmi. Takové pamlsky nikdy nepodávejte.

 

Rada na závěr

Vánoce a svátky jsou sice časy hojnosti a mlsání, kdy chceme i našim chlupatým kamarádům dopřát nějakou tu dobrůtku. Nezapomeňte však, že kromě toho, co podáváte, byste měli promyslet i množství podávaných pamlsků. Nadměrná konzumace pamlsků, i když zdravých, může způsobit zažívací potíže.

👈 Všechny články
Výživa

Jak připravit zdravé domácí pamlsky pro domácí mazlíčky

MVDr. Zuzana Juřičková
Aktuálně vykonává veterinární praxi v Plzni. Je certifikovaný trenér psů. Zaměřuje se na Dornovu metodu a cvičí obedienci.
Pečení vánočního cukroví neodmyslitelně patří k přípravám na vánoční svátky v každé domácnosti. Celý rok se těšíme, až zase budeme moct zobat různé sladké dobroty, ale co naši čtyřnozí miláčkové? Jak všichni víme, vánoční cukroví pejskům ani kočičkám do misky nepatří, jak jim tedy (nejen) na Vánoce zpestřit jídelníček a umožnit zdravě mlsat? Tipy na zdravé domácí pečené pamlsky se dozvíte v dnešním článku. 

Receptů na pečené psí pamlsky je celá řada, každý může použít to, co jeho chlupáčovi nejvíce chutná a ve fantazii se meze nekladou. Vždy však vybírejte z potravin, které jsou pro psy a kočky vhodné a bezpečné. V dnešním článku najdete tři nejoblíbenější recepty australských ovčáků Dráči a Gumíka.

Tuňákovo-sardinkové

1 konzerva sardinek v oleji

1 konzerva tuňáka v oleji

½ vaničky polotučného měkkého tvarohu

2 najemno nastrouhané mrkve

2 lžičky chia semínek

1 celé vejce

kokosová mouka (cca 2 lžíce)

Všechny suroviny smíchejte dohromady, vzniklou směs můžete dát na plech či do speciálních silikonových formiček určených pro pečení psích pamlsků a vložte do předehřáté trouby, pečeme na cca 150°C 20-30 minut. Čas pečení velmi záleží na velikosti pamlsků, menší pamlsky peču kratší dobu. Po upečení nechávám pamlsky dosušit v rozehřáté vypnuté troubě nebo je možné využít sušičky potravin.

 

Zdravé pamlsky pro psy.

Játrové s ovesnými vločkami

400 g kuřecích jater

3 najemno nastrouhané mrkve

1 kelímek cottage

1 vejce

ovesné vločky (dle konzistence těsta, obvykle dávám 3 lžíce)

Všechny suroviny smíchejte dohromady a dále postupujte jako u předchozího receptu.

 

Bezlepkové piškoty

3 vejce

2-3 lžíce kokosové mouky

Oddělte bílky a žloutky, z bílku vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přilijte trochu vody (cca 2 lžíce) a promíchejte, postupně pomalu přidáváme ke sněhu z bílků žloutky a mouku až vznikne směs, kterou naneseme na plech, já využívám zdobičku na těsto, díky které můžu vytvářet i různé tvary. Pečeme na 150-160°C cca 20 minut.

Při přípravě podomácku vyrobených pamlsků se musí dodržovat hygienické a bezpečnostní opatření, abychom se vyhnuli potenciálním zdravotním rizikům.

 

Důležité upozornění!

U průmyslově vyráběných pamlsků jsou v procesu výroby zahrnuty početné kontroly jako například kontrola nezávadnosti surovin, teplota „při vaření“a sušení pamlsků a také skladování, které má vliv na kvalitu a bezpečnost potravin. Při přípravě podomácku vyrobených pamlsků se musí dodržovat hygienické a bezpečnostní opatření, abychom se vyhnuli potenciálním zdravotním rizikům. Věnujte prosím zvýšenou pozornost následujícím doporučením:

·      Potraviny na přípravu pamlsků musí být zdravotně nezávadné a správně uskladněny.

·      Při přípravě dbejte na hygienu použitého nádobí a formiček, používejte nádobí vyhrazené pouze pro přípravu psích pamlsků, toto nádobí musí být vždy čisté.

·      Trvanlivost pamlsků se odvíjí od konzistence a stupně upečení/usušení. Čím čerstvější nebo vlhčí pamlsky, tím kratší doba trvanlivosti.

·      Vlhčí neprosušené pamlsky skladujeme v ledničkové teplotě maximálně 4-5 dní. Dobře vysušené pamlsky skladujeme na chladném, suchém místě, v čisté dóze po dobu maximálně 14 dní.

·      Dobře si všímejte jakékoliv změny barvy, vůně nebo konzistence pamlsků, které mohou indikovat zkažení či kontaminaci bakteriemi a plísněmi. Takové pamlsky nikdy nepodávejte.

 

Rada na závěr

Vánoce a svátky jsou sice časy hojnosti a mlsání, kdy chceme i našim chlupatým kamarádům dopřát nějakou tu dobrůtku. Nezapomeňte však, že kromě toho, co podáváte, byste měli promyslet i množství podávaných pamlsků. Nadměrná konzumace pamlsků, i když zdravých, může způsobit zažívací potíže.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat